Афрыканская чума свіней (АЧС) – асабліва небяспечная высокакантагіёзная вірусная хвароба хатніх і дзікіх свіней, якая характарызуецца хуткім распаўсюджваннем, высокай ступенню смяротнасці.
Гіне да 100% хворых свіней.
Афрыканская чума свіней не ўяўляе небяспекі для здароўя людзей
Лекавыя сродкі для прафілактыкі і лячэння АЧС адсутнічаюць.
Крыніцай хваробы з'яўляюцца хворыя свінні, якія вылучаюць вірус з мочой, калам, зцячэннямі з носа і іншымі вылучэннямі.
Перадача захворвання здаровай жывёлай можа ажыццяўляцца праз заражаныя вірусам корму, подсціл, гной, трупы і прадукты забою жывёл (мяса, мясапрадукты, кроў).
Клінічныя прыкметы захворвання . Ад заражэння да з'яўлення клінічных прыкмет праходзіць 5-10 дзён. У жывёл павялічваецца тэмпература цела да 42 З, з'яўляюцца дыхавіца, кашаль, знікае апетыт, узмацняецца смага, адзначаюцца прыступы ваніт і паралічу задніх канечнасцяў, на скуры ўнутранай паверхні сцёгнаў, на жываце, шыі, у падставы вушэй, на пятачку і хвасце становяцца прыкметныя чырвона-фіялетавыя плямы.
Смерць надыходзіць на 1-5 дзень, радзей пазней.
Каб пазбегнуць узнікнення і распаўсюджвання афрыканскай чумы свіней неабходна выконваць наступныя меры:
праводзіць штодзённы агляд свіней з мэтай своечасовага выяўлення магчымага захворвання жывёл;
не скормліваць свінням харчовыя адходы і адходы, атрыманыя пасля забою свіней, вырабляць утылізацыю адходаў ва ўстаноўленых месцах;
не набываць корму і кармавыя дабаўкі невядомага паходжання ў неўстаноўленых гандлёвых месцах (абавязковая наяўнасць дакументаў, якія пацвярджаюць паходжанне і бяспеку кармоў, наяўнасць дазволы на гандаль і г.д.);
не набываць жывых свіней, мяса і мясапрадукты ў неўстаноўленых гандлёвых кропках, без ветэрынарных суправаджальных дакументаў;
не дапушчаць наведванні асабістых падворкаў староннімі асобамі;
стала весці барацьбу з грызунамі;
пры выяўленні прыкмет захворвання, склону, змушанага забою жывёл на тэрыторыі горада тэрмінова інфармаваць дзяржаўную ветэрынарную службу горада